Γιώργος Ζωγράφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιώργος Ζωγράφος
Γέννηση4 Αυγούστου 1936 (1936-08-04)
Αθήνα
Θάνατος12 Αυγούστου 2005 (69 ετών)
Αθήνα
Αιτία θανάτουνόσος
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΑνωτέρα Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» (1959)
Ιδιότητατραγουδιστής και ηθοποιός
ΓονείςΝίκος Ζωγράφος και Αλίκη Ζωγράφου
Όργαναφωνή

Ο Γιώργος Ζωγράφος (Αθήνα, 4 Αυγούστου 1936 – 12 Αυγούστου 2005) ήταν Έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του Νέου Κύματος. Πατέρας του ήταν ο ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Νίκος Ζωγράφος και μητέρα του η ηθοποιός της Λυρικής Σκηνής Αλίκη Ζωγράφου. Ο ίδιος ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Η πρώτη του εμφάνιση στην μουσική έγινε στην μπουάτ της Μυκόνου «Θαλάμη», ενώ αργότερα εμφανιζόταν σε διάφορες μπουάτ της Πλάκας, ανάμεσά τους και η μπουάτ «Συμπόσιο» όπου την περίοδο 1962-63 τραγουδούσε μαζί με τους Δήμο Μούτση, Ντόρα Γιαννακοπούλου και Διονύση Σαββόπουλο. Το 1965 εμφανίσθηκε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Το χαμένο βράδυ" σε μουσική και στίχους Γιώργου Κοντογιώργου.

Συνεργάστηκε με γνωστούς Έλληνες συνθέτες της εποχής του. Ανάμεσα στα γνωστά τραγούδια που ερμήνευσε είναι το «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» του Νότη Μαυρουδή, το «Πέρα από τη θάλασσα» του Γιάννη Μαρκόπουλου, το «Ο Ιρλανδός κι ο Ιουδαίος» του Μάνου Χατζιδάκι, τα Μαουτχάουζεν και Γράμματα από τη Γερμανία του Μίκη Θεοδωράκη, τα «Συλλογή ποιητών» και «Μπολιβάρ» του Νίκου Μαμαγκάκη, το «Μικρό παιδί σαν ήμουνα» του Λίνου Κόκοτου και άλλα. Επίσης είχε λάβει μέρος στο θρυλικό θεατρικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Οδός Ονείρων», που ανέβαινε στο θέατρο «Metropolitan», με συμμετοχή στα τραγούδια «Αερικό» και «Οι αδελφές Τατά»[1] μαζί με τις Μάρω Κοντού, Ζωή Φυτούση, Σούλα Μπάστα και Νίκη Λεμπέση. Συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες του νέου κύματος και της πρώτης φάσης του ελληνικού ροκ, όπως Αρλέτα, Λάκης Παππάς, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Καίτη Χωματά κ.ά.

Για διάστημα πολλών ετών, ο Ζωγράφος εμφανιζόταν στην πλακιώτικη μπουάτ «Απανεμιά»[2] του Βαγγέλη Ντίκου.[3]

Ο Ζωγράφος βρέθηκε νεκρός, μετά από δεκαπέντε μέρες όπου δεν είχε δώσει σημεία ζωής, στις 12 Αυγούστου του 2005, σε διαμέρισμα όπου έμενε μόνος τα τελευταία χρόνια της ζωής του. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τρούσας, Φώντας (21 Ιουλίου 2015). «Το βιβλίο του Δημήτρη Μπαγέρη για το μεγάλο τραγουδιστή Γιώργο Ζωγράφο». LiFO. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2024. 
  2. Πουρναράς, Νίκος (12 Αυγούστου 2020). ««Όταν η βαρυχειμωνιά μου πάγωνε τα χέρια, στον ουρανό τα σήκωνα να ζεσταθούν στ' αστέρια…»». Κατιούσα. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2024. 
  3. Ντόκας, Δημήτρης (12 Αυγούστου 2017). «Σαν και … «Τούτο το πρωί»… έφυγε απ' τη ζωή ο Γιώργος Ζωγράφος!!!». prototypia.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2024. 
  4. «Δε «χώρεσε στο όνειρο»...». Ριζοσπάστης. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]