Αιολικό Πάρκο «Θέση Περγαντί» Βόνιτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης
Μερική Άποψη Αιολικού Πάρκου "Θέση Περγαντί"
Άποψη Αιολικού Πάρκου Θέση Περγαντί

Το αιολικό πάρκο στη θέση «Περγαντί» [1] βρίσκεται σε υψόμετρο 1487μ. στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η υλοποίηση του έργου έγινε από την εταιρεία «Περγαντή Ακαρνανικών ΑΕ» (θυγατρική της «Θέμελη» Α.Ε.), η οποία έχει και το δικαίωμα εκμετάλλευσης.[2] Το πάρκο τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2019.

Τεχνικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες τύπου GE130 της αμερικάνικης εταιρείας General Electric ονομαστικής (μέγιστης) ισχύος 3,8 MW και συνολικής ισχύος 41,8MW. Κάθε θεμέλιο της ανεμογεννήτριας είχε συνολικό όγκο ~600m3, ενώ κάθε πυλώνας έχει ύψος 84 m και το άνοιγμα κάθε πτερυγίου της ανεμογεννήτριας είναι 65m.[3]

Περιβαλλοντικά ζητήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την κατασκευή του έργου απαιτήθηκε διάνοιξη νέων οδών πρόσβασης η οποία καταλαμβάνει την περιοχή «Ψηλή Κορυφή – Φλάμπουρα – Περγαντί». Η συγκεκριμένη δραστηριότητα προκάλεσε την αντίδραση των μελών της «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας», σύμφωνα με τους οποίους, για την πρόσβαση στο σημείο, απαιτήθηκε η διάνοιξη καινούργιας οδοποιίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση ολόκληρης της κορυφογραμμής που συνιστά το βασικό όγκο της οροσειράς των Ακαρνανικών Ορέων.

Η περιοχή συνορεύει με την Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) & περιοχή “Natura 2000” με την κωδική ονομασία “GR2310011 – ΟΡΟΣ ΤΣΕΡΕΚΑΣ (ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ)”, ενώ ένα τμήμα της αποτελεί μέρος του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Περγαντί – Ξηρόμερο (Μοναστηρακίου – Βάτου – Θυρίου)».

Τα μέλη της κάνουν λόγο για μόνιμη ισοπέδωση και καταστροφή που προκλήθηκε σχεδόν σε ολόκληρο το βουνό, με άγνωστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου, καθώς τα Ακαρνανικά Όροι έχουν μετατραπεί πλέον σε ένα αχανές νταμάρι και βιομηχανική περιοχή, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση μετά την ολοκλήρωση του χρόνου ζωής του εν λόγω αιολικού σταθμού. Τονίζουν, ότι οι 11 ανεμογεννήτριες είναι μόνο η αρχή, καθώς σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πρόκειται να τοποθετηθούν ακόμη 80 έως 100 ανεμογεννήτριες συνολικά, σε ολόκληρη την οροσειρά των Ακαρνανικών .[4]

Ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει από την ανεξέλεγκτη δημιουργία και λειτουργία Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά όρη, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδος είναι η επιβίωση σπάνιων ειδών πτηνών.

Τα Ακαρνανικά Όρη φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία Όρνεων στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως  την περίοδο Οκτωβρίου – Μαΐου, όπου καταγράφονται συγκεντρώσεις έως και άνω των 60 ατόμων.

Το Όρνιο θεωρείται ως Κρισίμως Κινδυνεύον στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς είναι από τα πλέον ευάλωτα είδη εξαιτίας πρόσκρουσης σε ανεμογεννήτριες.

Οι ΑΣΠΗΕ, σύμφωνα πάντα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, βρίσκονται εντός της Σημαντικής περιοχής για τα πουλιά GR090 «Όρη Ακαρνανικά» και σε κοντινή απόσταση από την περιοχή NATURA GR2310011.[5]

Σε ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας τον Σεπτέμβριο του 2021 με αφορμή την πυρκαγιά στην περιοχή του Δρυμού και του Θυρίου στις 30 Ιουλίου του 2021 [6] [7][8][9][10] ζητούσε να ανακληθούν όλες οι άδειες, τις οποίες αμφισβητούσαν ότι έχουν δοθεί, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων στις περιοχές που είχαν πληγεί από πυρκαγιές, καθώς και να μην δοθούν άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές.[11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Άδειες απε - ΡΑΕ». άδειες απε - ΡΑΕ. 28 Αυγούστου 2021. 
  2. ««Αιολικό πάρκο – Περγαντί» / ΘΕΡΜΗΣ ΑΕ». 
  3. «Αιολικό πάρκο – Περγαντί» Αιτωλοακαρνανία / SIKA HELLAS ΑΒΕΕ». 
  4. ««Iσοπέδωση» των Ακαρνανικών από τις ανεμογεννήτριες»». 20 Νοεμβρίου 2019. 
  5. «Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία». 
  6. «Μεγάλη φωτιά στην Βόνιτσα : Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής - Εκκενώθηκε ο οικισμός Δρυμός». Πρώτο Θέμα. https://www.protothema.gr/greece/article/1147899/vonitsa-megali-fotia-se-dasiki-ektasi-stin-periohi-thurio-ekkenothike-o-drumos-epiheirei-to-beriev-200/. 
  7. «Πυρκαγιά στο Θύριο Αιτωλοακαρνανίας – Στη μάχη και το ρωσικό Beriev». in.gr. https://www.in.gr/2021/07/30/greece/pyrkagia-sto-thyrio-aitoloakarnanias-sti-maxi-kai-rosiko-beriev/. 
  8. «Αιτωλοακαρνανία: Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Θυρίου». Ναυτεμπορική. https://www.naftemporiki.gr/society/908987/aitoloakarnania-se-exelixi-i-fotia-stin-periochi-thyriou/. 
  9. «Βόνιτσα: Συνεχίζεται η μάχη με την πυρκαγιά – Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή». Πρώτο Θέμα. https://www.protothema.gr/greece/article/1147999/vonitsa-sunehizetai-i-mahi-me-tin-purkagia-ishures-dunameis-tis-purosvestikis-stin-periohi/. 
  10. «Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Θυρίου». Eφημερίδα Συνείδηση. https://sinidisi.gr/kalyteri-eikona-paroysiazei-fotia-stin-periochi-thyrioy/. 
  11. «Όχι ανεμογεννήτριες στα καμένα λέει ο Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας». Eφημερίδα Συνείδηση. https://sinidisi.gr/anemogennitries-sta-kamena-leei-o-dimos-aktioy-vonitsas/.