Σίμος Α. Κεδίκογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον πρώην πολιτικό του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για τον πολιτικό της Νέας Δημοκρατίας, δείτε: Σίμος Β. Κεδίκογλου.
Σίμος Α. Κεδίκογλου
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση4  Ιουλίου 1973, Αθήνα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΠανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία
Επάγγελμαπολιτικός[1]
ιατρός
Ιστοσελίδαhttps://skedikoglou.gr
ΑξίωμαΥφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων‎ της Ελλάδας και μέλος της Βουλής των Ελλήνων

Ο Συμεών Κεδίκογλου (Αθήνα, 4 Ιουλίου 1973) είναι Έλληνας ιατρός και πολιτικός, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάγεται από την Ιστιαία της Εύβοιας και είναι γιος του Στρατηγού και Επίτιμου Γενικού Επιθεωρητή Στρατού Άγγελου Κεδίκογλου και της Αγγελικής Κρητικού. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Ανηψιός του πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου, καθώς και πρώτος εξάδελφος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σίμου Β. Κεδίκογλου.

Σπούδασε ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε την ειδικότητα της δερματολογίας – αφροδισιολογίας στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» στην Αθήνα και στο Νοσοκομείο «Saint George’s Hospital» του Λονδίνου.

Υπήρξε πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) των ιατρών του νοσοκομείου, όπου εργαζόταν το 1998.

Έχει διδάξει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, στη Σιβιτανίδειο Σχολή, σε φοιτητές της ιατρικής και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα ενημέρωσης και δωρεάν εξέτασης του πληθυσμού για θέματα υγείας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει αρθρογραφήσει σε επιστημονικά περιοδικά. Εργαζόταν ως Διευθυντής του ΕΣΥ στην πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» μέχρι τις πρόσφατες εκλογές.

Εκλέχθηκε βουλευτής Ευβοίας στις διαδοχικές εκλογές από το 2009 ως το 2014 και ανέπτυξε πλούσια κοινοβουλευτική δράση. Το 2009, εκλέγεται στις εθνικές εκλογές για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Ευβοίας. Στη Βουλή των Ελλήνων, είναι εισηγητής στον κοινοβουλευτικό Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ και συμμετέχει στις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Έρευνας και Τεχνολογίας και στην Υποεπιτροπή για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (IΣTAME) - Aνδρέας Παπανδρέου σε άμισθη υπηρεσία. Επανεκλέχθηκε πρώτος στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.

Στις 25 Ιουνίου 2013, ανέλαβε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στη δικομματική κυβέρνηση του Αντωνίου Σαμαρά.[2] Στον ένα χρόνο της θητείας του δημιούργησε δομές που δεν υπήρχαν στην Εύβοια: Σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, το Μουσικό γυμνάσιο, το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η ίδρυση δημοσίων ΙΕΚ είναι μέρος του έργου του.

Στις 28 Μαΐου 2021, μετά από συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ανακοινώθηκε από κοινού η προσχώρησή του στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία.[3]

Στις εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μαίου 2022 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στις εθνικές εκλογές του 2023 πρώτευσε και εκλέχθηκε εκ νέου βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Ν.Ευβοίας. Ορίστηκε από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Είναι μέλος των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και εκπρόσωπος του κόμματός του στην Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 05076df8-df31-44dd-a556-3e13b568c000. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2022.
  2. Η σύνθεση της νέας δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά. Το Βήμα. 24 Ιουνίου 2013. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=519154. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2013. 
  3. «Συμεών Κεδίκογλου / Προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπε στον Τσίπρα». Η Αυγή. 28 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]