Θεσσαλικός Κάμπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°27′41.728″N 22°15′22.518″E / 39.46159111°N 22.25625500°E / 39.46159111; 22.25625500

Φωτογραφία του θεσσαλικού κάμπου σήμερα

Ο Θεσσαλικός Κάμπος, επίσης γνωστός ως Θεσσαλική Πεδιάδα, είναι το κύριο γεωγραφικό χαρακτηριστικό στην ελληνική περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Ο κάμπος σχηματίζεται από τον ποταμό Πηνειό και τους παραποτάμους ενώ περιβάλλεται και από βουνά: την οροσειρά της Πίνδου στα δυτικά, η οποία χωρίζει τη Θεσσαλία από την Ήπειρο, από το όρος Όθρυς και τις πρόποδες του στα νότια, το όρος Πήλιο στα ανατολικά, την Όσσα και τον Όλυμπο στα βορειοανατολικά με το πέρασμα της κοιλάδα των Τεμπών που οδηγεί στη Μακεδονία, και τα όρη Χασιά και Καμβούνια στα νότια.

Ο κάμπος ήταν γονιμότατος, ενώ μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα η περιοχή ήταν σιτοβολώνας για την Ελλάδα. Η ύπαρξη του κάμπου έκανε τη Θεσσαλία μια από τις λίγες περιοχές στην Αρχαία Ελλάδα που μπορούσαν να στεγάσουν μεγάλο αριθμό ιππικού. Το θεσσαλικό ιππικό ήταν σημαντικό μέρος του αρχαίου Μακεδονικού στρατού του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σήμερα στο Θεσσαλικό κάμπο καλλιεργούνται κυρίως σιτάρι και βαμβάκι, ενώ σε μικρότερη κλίμακα καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, καρπούζι, πεπόνι και άλλα κηπευτικά. Ενώ κυρίως περιοχή του Βελεστίνου καλλιεργούνται επίσης διάφορα άλλα είδη καρποφόρων δέντρων όπως φουντουκιές και αμυγδαλιές.

Σήμερα παρά την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και την αποξήρανση ελών και λιμνών που έχουν μειώσει την γονιμότητα και την βιοποικιλότητα ο Θεσσαλικός κάμπος παραμένει σπουδαίο οικοσύστημα για είδη όπως το κιρκινέζι, ο πελαργός, η γερακίνα και το ψαρόνι ενώ στην νεοσύστατη λίμνη Κάρλα συναντιούνται πελεκάνοι και διάφορα άλλα υδρόβια είδη πτηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή των Μετεώρων ήταν το προπύργιο του ασπρόπαρη στην Ελλάδα ενώ σήμερα μόνο ένα ζευγάρι συναντάτε εκεί.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]