Κάτω Αλεποχώρι Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°5′15.43″N 23°11′13.09″E / 38.0876194°N 23.1869694°E / 38.0876194; 23.1869694

Κάτω Αλεποχώρι (Αττικής)
Το Λιμανάκι και θέα του Χωριού
Κάτω Αλεποχώρι (Αττικής) is located in Greece
Κάτω Αλεποχώρι (Αττικής)
Κάτω Αλεποχώρι (Αττικής)
Η Θέση του Οικισμού
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑττικής
Περιφερειακή ΕνότηταΔυτική Αττική
ΔήμοςΔήμος Μεγαρέων,Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας
Γεωγραφία
Νομόςπεριφέρεια Αττικής
Υψόμετρο5m
Πληθυσμός
Μόνιμος436
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας250 15
Τηλ. κωδικός2296
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063503199845&__tn__=-UC

Το Αλεποχώρι ή Κάτω Αλεποχώρι είναι χωριό της περιφέρειας Αττικής που εκτείνεται στις περιφέρειες των δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας - Ειδυλλίας. Βρίσκεται βόρεια των Μεγάρων, στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Διαθέτει μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Δυτικής Αττικής. Κοντά στο Αλεποχώρι βρισκόταν η αρχαία πόλη των Μεγαρέων, οι Παγές. Το Κάτω Αλεποχώρι έχει πληθυσμό 436 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, αύξηση 216 κατοίκων σε σχέση με την απογραφή του 2011 .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαία χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχαίες Παγές ή Πηγές εντοπίζονται στο σύγχρονο Κάτω Αλεποχώρι, 20 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης των Μεγάρων. Υπήρξαν κώμη και λιμάνι των αρχαίων Μεγάρων στον Κορινθιακό Κόλπο. Η ταύτιση των Παγών με το συγκεκριμένο ύψωμα-λόφο βασίζεται σε επιγραφικές μαρτυρίες. Θεωρείται πόλη στρατηγικής σημασίας, με ιδιαίτερο ρόλο στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, όπως μαρτυρείται από τον Θουκυδίδη. Το 461 π.Χ. οι Μεγαρείς προσχώρησαν στην αθηναϊκή συμμαχία και οι Αθηναίοι χρησιμοποίησαν τις Παγές ως ορμητήριο του στόλου τους στον Κορινθιακό Κόλπο. Τον 2ο αι. π.Χ. αυτονομήθηκαν, εντάχθηκαν στην Αχαϊκή Συμπολιτεία και έκοψαν δικό τους νόμισμα.

Στη σφαίρα επιρροής των Παγών συμπεριλαμβανόταν το μικρό λιμάνι του Πανόρμου, στον όρμο της Ψάθας, για το οποίο οι Παγές φιλονικούσαν με τη γειτονική πόλη των Αιγοσθένων (Πόρτο Γερμενό).

Στην πόλη των Παγών υπήρχε θέατρο και αγορά. Αναφέρονται επίσης ιερά του Διός, της Αρτέμιδος, της Ίσιδος καθώς και του ήρωα Αιγιαλέα. Ο περιηγητής Παυσανίας, τον 2ο αι. μ.Χ. αναφέρει ότι υπήρχε χάλκινο άγαλμα της Αρτέμιδος Σωτείρας, όμοιο με αυτό που βρισκόταν στα Μέγαρα.

Η κατοίκηση της θέσης επιβεβαιώνεται αρχαιολογικά και κατά τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους. Στα βυζαντινά χρόνια οι Παγές αναφέρονται ως επισκοπική έδρα.

Ιστορικά πρόσωπα:

  • Αιγιαλέας [1]

Πυρκαγιά Σχίνου-Αλεποχωρίου το 2021[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Μαΐου, πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Σχίνος Κορινθίας. Γρήγορα εξαπλώθηκε στα Γεράνεια όρη, στο Αλεποχώρι, φτάνοντας μέχρι την πεδιάδα Μεγάρων. Η μέρες από τις 20 ως 23 Μαΐου 2021 ήταν οι πιο χαοτικές μέρες, αφού οι αρχές και μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας ,ενημέρωσαν τους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν, κατευθυνόμενοι προς την Ψάθα. Ενώ οι άνεμοι έσπρωχναν την Πυρκαγιά προς στον Οικισμό (της Ψάθας) και έτσι ουσιαστικά οι κάτοικοι θα ήταν περικυκλωμένοι από τις φλόγες, ενώ κάποιοι εκκένωσαν πηγαίνοντας στα Μέγαρα στην Πλατεία Έξω Βρύσης.

Η πυρκαγιά ορατή από την Παραλιακή Αλεποχορίου (Πηγή:Argonafplia.gr)
Η καμένες εκτάσεις από την Πυρκαγιά του Σχίνου (21-22 Μαΐου) (Πηγή:Zonews.gr)

Λόγο ελλείψεως Πυροσβεστών και εναέριων μέσων στην περιοχή η πυρκαγιά σβήστηκε στους πρόποδες των Γερανείων, από την πλευρά του Αλεποχωρίου λίγο πριν φράσει τα πρώτα σπίτια του Χωριού ενώ γειτονικοί οικισμοί όπως η Μαυρολίμνη, καταστράφηκαν όλος καιρός. Συνολικά αυτή ήταν μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές της περιοχής αφού κάηκαν σχεδόν 110.000 στρέμματα δάσους.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ακρόπολη Παγών

Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης εντοπίζεται στο ύψωμα, όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής. Παράπλευρα του δρόμου Μεγάρων - Αλεποχωρίου, είναι ορατά τμήματα του αρχαίου τείχους, θεμέλια πύργων και πυλών. Από το βόρειο τείχος της ακρόπολης ξεκινούσαν οχυρωματικά τείχη που κατέληγαν στη θάλασσα, προκειμένου να προστατεύεται το αρχαίο λιμάνι. Μικρό τμήμα του δυτικού οχυρωματικού σκέλους και πύλη έχουν ανασκαφεί στην περιοχή του ρυμοτομημένου οικισμού στο Κάτω Αλεποχώρι (οικόπεδο ΟΤΕ).Εξωτερικά των αρχαίων τειχών έχουν ανασκαφεί τμήματα των νεκροταφείων της αρχαίας πόλης.

  • Παραλία Αλεποχωρίου

Η παραλία του Αλεποχωρίου είναι μεγάλη και βοτσαλωτή, με μεγάλα λευκά βότσαλα, λίγες ξαπλωστρομπρέλες σε ένα σημείο της και άφθονο χώρο να απλώσεις τις ψάθες και τις πετσέτες σου.

  • Το Λιμανάκι

Με τα πολλά μαγαζιά γύρω από το λιμανάκι αυτή η περιοχή ή το 'Χωριό' όπως το λένε οι ντόπιοι, είναι η πιο τουριστική περιοχή του Αλεποχωρίου.

  • Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

Στους πρόποδες των Γερανείων, σε πευκόφυτη πλαγιά, ορθώνεται σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Μακρυνού. Η Μονή ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνας.

  • Φαράγγι των Μύλων

Το Φαράγγι των Μύλων βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή Αιγειρούσες στο Αλεποχώρι,τους περισσότερους μήνες είναι εντελώς στεγνό, χωρίς νερό και έτσι είναι ιδανικό τόσο για όσους θέλουν να ζήσουν μια πρώτη εμπειρία σε φαράγγι.

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με λεωφορείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αλεποχώρι εξυπηρετείται από τα ΚΤΕΛ Αττικής, στη γραμμή Μεγάρων-Ν. Περάμου-Κινέτας-Αλεποχωρίου.

Οδικώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λεωφόρος Αλεποχωρίου, ξεκινά από την πόλη των Μεγάρων. Υπάρχει είσοδος προς την Παλαιά αλλά και στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Αρχαίες Παγαί (Αλεποχώρι)». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]