Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποτροφίες Μαρία Κάλλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Tο Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας απονέμει από το 1963 υποτροφίες για τελειοποίηση σπουδών στο εξωτερικό σε νέους Έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες. Η Μαρία Κάλλας πρόσφερε την αμοιβή από τις εμφανίσεις της στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (1960 και 1961) για τη θέσπιση υποτροφιών σε νέους Έλληνες με ταλέντο στο λυρικό τραγούδι.[1] Την πραγματοποίηση αυτού του οράματος εμπιστεύθηκε σε φίλους της, μεταξύ των οποίων, ο τότε Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωστής Μπαστιάς.

Η ανακοίνωση για την δημιουργία των Υποτροφιών Μαρία Κάλλας έγινε στις 9 Αυγούστου 1960, κατά την άφιξη της Κάλλας στην Ελλάδα.[2]. Η Κάλας ζήτησε από τον Κωστή Μπαστιά να βοηθήσει τον Χρήστο Λαμπράκη, από τον οποίο θέλησε να αναλάβει και να ξεκινήσει το θεσμό των υποτροφιών[3]. Ο πρώτος διαγωνισμός για τις υποτροφίες έγινε το 1963.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η συναρπαστική ιστορία της Λυρικής σε 80 λεπτά | Κατερίνα Ι. Ανέστη». Protagon.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2020. 
  2. «Οταν η Κάλλας τραγούδησε στην Επίδαυρο, της Μάρως Βασιλειάδου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2020. 
  3. Δακτυλογραφημένη ἐπιστολή στά ἀγγλικά μέ τήν ὑπογραφή της (≪Maria≫) πρός τόν Κωστῆ Μπαστιᾶ. Μιλάνο, 20 Σεπτεμβρίου 1963 [1]