Φοίβος Δεληβοριάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φοίβος Δεληβοριάς
Γέννηση29 Σεπτεμβρίου 1973 (1973-09-29) (50 ετών)
Καλλιθέα Αττικής
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής και συνθέτης
Εν ενεργεία1988–σήμερα
ΣύζυγοςΒάσω Καβαλιεράτου
Τέκνα1 κόρη
Όργανακιθάρα και φωνή
Σημαντικά έργαΤα Νούμερα
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Ο Φοίβος Δεληβοριάς (Καλλιθέα Αττικής, 29 Σεπτεμβρίου 1973) είναι Έλληνας τραγουδοποιός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Φώτη Δεληβοριά, στελέχους της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Βαρβάρας Κουταβά-Δεληβοριά, καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μεγάλωσε στην Καλλιθέα και έκανε μαθήματα κλασσικής κιθάρας με τον Ορφέα Περίδη. Το 1988 , σε ηλικία 15 ετών, πήγε κάποια από τα τραγούδια του στον Μάνο Χατζιδάκι, με αποτέλεσμα την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού του δίσκου «Η παρέλαση» τον Νοέμβριο του '89 σε παραγωγή και επιμέλεια του τελευταίου.

Το 1995 -μετά από συμμετοχή του στις συναυλίες του Περίδη ανά την Ελλάδα - υπέγραψε με την δισκογραφική εταιρεία "Sony Music" κυκλοφορώντας τον δεύτερο δίσκο του με τίτλο «Η ζωή μόνο έτσι είν' ωραία» με παραγωγό τον Θύμιο Παπαδόπουλο. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τον Διονύση Σαββόπουλο , στην ζωντανή μουσική παράσταση "Ανοιξιάτικο τραύλισμα" στη "Σφεντόνα" της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και σε όλη την Ελλάδα.

Το 1998 ακολούθησε ο δίσκος «Χάλια» -πρώτος χρυσός του δίσκος- και το καλοκαίρι του 2003 ο «Καθρέφτης». Το 2007 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Έξω» και το 2008 «Οι απίθανες περιπέτειες του Φοίβου Δεληβοριά» , διπλό cd και dvd με ζωντανές ηχογραφήσεις.

Το 2010 αποχώρησε από την Sony και υπέγραψε με την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία "Inner Ear", από την οποία κυκλοφόρησε, τον ίδιο χρόνο, τον «Αόρατο Άνθρωπο». Το 2015 , από την ίδια εταιρεία, κυκλοφόρησε τον επόμενο δίσκο του με τίτλο «Καλλιθέα».

Το 2017 δημιουργεί την "Ταράτσα του Φοίβου", ένα μουσικό πολυθέαμα στα πρότυπα των παλιών αναψυκτηρίων, που θα στεγαστεί σρχικά στην ταράτσα του "Άκρον" του Ηλία Μαροσούλη στην Ιερά Οδό και αργότερα στο "Άλσος" στο Πεδίον του Άρεως, θα προσελκύσει χιλιάδες θεατές και θα γίνει θεσμός.

Έχει γράψει τραγούδια για άλλους ερμηνευτές, κυρίως για την Ρένα Μόρφη ("Όταν σου χορεύω" κ.α.), καθώς και ολόκληρο τον πρώτο προσωπικό δίσκο της Νεφέλης Φασούλη "Ο κόσμος σου".

Συχνά ερμηνεύει τραγούδια για παιδιά (Πιο χαρακτηριστικό το "Ελεφαντάκι", η πρώτη του συμμετοχή στη σειρά του "Τεμπέλη Δράκου" του Γιώργου Χατζηπιερή), έχει δε κυκλοφορήσει και τον παιδικό δίσκο "Πες μου τ' όνομά σου" από την Μικρή Άρκτο, που παρουσιάστηκε πολλές φορές ζωντανά σε παραστάσεις για παιδικό κοινό.

Γράφει συχνά μουσική για θέατρο και κινηματογράφο. Το 2021 συνέθεσε τη μουσική και τα τραγούδια στις "ΣΕΡΡΕΣ" του Γιώργου Καπουτζίδη. Την ίδια χρονιά, δημιούργησε μαζί με τον Δημήτρη Καραντζά το ιδιότυπο θέαμα "1821-Η επιθεώρηση", όπου χρησιμοποιώντας την επιθεωρησιακή φόρμα, ανέτρεξαν την ιστορία των πρώτων 200 χρόνων του νέου ελληνικού Κράτους. Η παράσταση ανέβηκε στο Βεάκειο το καλοκαίρι του 2021 σε παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς.

Ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, δίσκος του, το "ΑΝΙΜΕ" κυκλοφόρησε το 2022 από την Inner Ear.

Επίσης, είναι δημιουργός -μαζί με τον Σπύρο Κρίμπαλη- της κωμικής μουσικής σειράς "Τα νούμερα", ενός πρωτότυπου εγχειρήματος που συνδυάζει το θέαμα ποικιλιών με την κωμωδία συνέχειας και το τραγούδι. Η σειρά προβλήθηκε από την ΕΡΤ τη σεζόν 2022-2023. Τόσο στην "Ταράτσα" όσο και στα "Νούμερα" συνέδραμαν πλήθος καλλιτεχνών από το τραγούδι και το θέατρο.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τα Ημισκούμπρια, τον Θανάση Βέγγο, την Αρλέτα, τον Παύλο Παυλίδη, τον Αργύρη Μπακιρτζή, την Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.α. Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά.

Κατοικεί στο Μετς, είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Βάσω Καβαλιεράτου κι έχουν μία κόρη, την Ιόλη. Έχει δύο αδερφές, την ζωγράφο και εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά και την Κρινιώ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]